петак, 9. децембар 2016.

Dodatak za ciljeve

Ako ne možete da nađete inspiraciju, probajte kroz razne tekstove, kratke priče, filmove, da ih nađete, da proširite vidike, da bolje pogledate na šta sve niste pomislili kada kažete da Vam je dobro ovako kako Vam je!

Potpuno sam proživeo ovu priču, jer sam imao situacija kada sam ili tražio oproštaj od svoje dece, ili samo želeo, a nisam mogao. U svakom slučaju, želim da Vam pomognem da što manje puta imate teške trenutke sa decom, sa što više puta radosne. Imam 4 sina i znam šta Vam pišem.

Ne znam ko je napisao ovu priču, niti ko ju je preveo, ali hvala svima!

Tata, koliko košta tvoje vreme?


Jedan čovek jako kasno se vratio s posla, umoran i nervozan, gde je zatekao svog petogodišnjeg sina kako ga čeka na vratima. Kada ga je ugledao, maleni dečak potrčao mu je u zagrljaj i rekao: "Tata, mogu li nešto da te pitam?" Otac mu je odgovorio da može: "Naravno, reci, šta je?" 

"Tata, koliko zarađuješ na sat?" Zbunjeni otac pogledao je u svog dečaka i rekao mu: "To se tebe ne tiče. Zašto me to pitaš?" Tužni dečak sakrio je pogled i odgovorio svom nervoznom tati: "Samo sam želeo da znam. Molim te, reci mi, koliko zarađuješ na sat?"

"Ako već moraš da znaš, zarađujem 50 dolara na sat." Potom dečak spuštenog pogleda odgovori: "Tata, molim te, možeš li mi pozajmiti 25 dolara?" Otac je bio jako besan, te povišenim tonom odgovori sinu: "Ako je jedini razlog što me pitaš da ti pozajmim 25 dolara taj da možeš kupiti nekakvu igračku ili sličnu besmislicu, tada se okreni i idi u sobu i razmisli zašto si tako sebičan. Ja ne radim svaki dan za takve dečje idiotarije!"

Dečak je tiho otišao u sobu i zatvorio vrata. Čovek je seo i postao još ljući zbog dečakovog pitanja. Kako se usuđuje da pita takva pitanja samo da bi dobio novac? Nakon nekih sat vremena, malo se smirio pa razmislio: možda mu je za nešto stvarno trebalo za tih 25 dolara…Stvarno ne pita često za novac… Čovek je otišao u njegovu sobu i otvorio vrata. "Jesi li zaspao, sine?", upitao je. "Ne, tata, budan sam", odgovorio je dečak.

"Razmišljao sam, možda sam bio prestrog prema tebi malopre. Imao sam težak dan i iskalio sam se na tebi. Evo ti 25 dolara koje si tražio. Dečak se uspravio, smešeći se. "Oh, hvala ti, tata!", povikao je. Tada, posegnuvši ispod jastuka, izvukao je snop zgužvanih novčanica. Kad je video da dečak već ima novac, otac je opet počeo jako da se ljuti. Dečak je polako izbrojao svoj novac i pogledao oca.

"Zašto si tražio još novca, ako ga već imaš?", viknuo je otac. "Zato što nisam imao dovoljno, a sada imam.", odgovori mu tužni dečak. "Tata, sada imam 50 dolara. Mogu li kupiti sat tvoga vremena? Molim te, dođi sutra kući ranije. Želim večerati s tobom."

Otac je bio slomljen. Zagrlio je sina i molio ga za oproštaj. Ovo je samo kratak podsetnik za sve vas koji naporno radite. Ne smemo dozvoliti da vreme prolazi mimo nas, a da ne provedemo neko vreme s ljudima koji nam puno znače, koji su bliski našem srcu.


5 коментара:

  1. Šta reći a ne zaplakati?Sve je rečeno.Naše je da učimo i prenosimo drugima.Mi jesmo Božiji đaci.Veliko hvala .

    ОдговориИзбриши
  2. Šta reći a ne zaplakati?Sve je rečeno.Naše je da učimo i prenosimo drugima.Mi jesmo Božiji đaci.Veliko hvala .

    ОдговориИзбриши
  3. vrlo iskren tekst..ogledalo društva..otuđenost..bolest 21 veka...super Roberte

    ОдговориИзбриши
  4. Djeca su dar Božiji,a svi smo nečija djeca, zato bi smo se trebali jedni prema drugima ophoditi s ljubavlju, psžnjom i zahvalnošću, kako radimo kad dobijemo poklon. Tada ne bi bilo ovakvih tužnih situacija. Na žalost treba nas uvijek podsjećati, kao u svemu u životu.

    ОдговориИзбриши
  5. Vecita tema..Kako naci balans vremena i novca.Kako ne docekati da nam deca kupuju vreme.Kako da imamo vise kvalitetnog slobodnog vremena ali i novca koji nam pomaze da to vreme bude kvalitetnije.Odgovori na ta pitanja kriju se u biznisu zvanom MREZNI MARKETING.
    HVALA ROBERTE NA OVO SJAJNO PODSECANJE

    ОдговориИзбриши