среда, 21. децембар 2016.

Pismo Linkolna

Pismo što ga je veliki američki džavnik napisao učitelju svog sina prvoškolca:

Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu onde neko vreme biti strano i novo i zato bih voleo da budete nežni prema njemu.

Naučite ga da je u školi mnogo časnije grešiti nego varati, neka zna časno gubiti i uživati u pobedi. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike. Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmeha. Želeo bih da se može nasmejati kad je tužan, naučite ga da suze nisu sramota, da slava može biti i u porazu, a očaj u uspehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu takođe vremena da duboko razmišlja o večnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cveću na zelenom brežuljku.

Naučite ga da veruje vlastitoj ideji, čak iako mu svi kažu da je ona pogrešna. Pokušajte mome sinu dati snagu da ne sledi gomilu kad svi to čine. Naučite ga da svakoga sasluša, ali naučite ga da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljem ponuđaču, ali da nikada ne postavi cenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv i nek ima strpljenja biti hrabar. Naučite ga da uvek ima uzvišenu veru u sebe, jer tada će uvek imati uzvišenu veru u čovečanstvo i Boga.

Abraham Lincoln


Nemojte stati sa čitanjem ovog bloga, pročitajte makar još ovo:

1 коментар:

  1. Генијално!!! Просто остајем без текста колико је свака реч у овом Линколновом Писму оно какви би требало да будемо сви...

    ОдговориИзбриши