четвртак, 29. децембар 2016.

5 stvari koje treba da trenirate i razlozi


„Mrzeo sam svaki minut treninga, ali sam rekao sebi, 'Nemoj odustati, pati sada i živi ostatak života kao šampion!'“ Muhamed Ali

„Promašio sam više od 9000 bacanja u karijeri. Izgubio sam više od 300 utakmica. 26 puta su mi poverili da bacam pobedničko bacanje koje sam promašio. Bio sam poražen opet i opet i opet u svom životu. I zato sam postao uspešan!“ Majkl Džordan

Sve veličanstveno što vidite u sportu, muzici, nauci, proizvod je discipline, godina vežbanja i treninga, razvoja i nešto može biti i prozvod talenta. Ako želite brzo da napredujete u ovoj oblasti, onda što pre prihvatite i sprovedite sistem treniranja.

Ne zaboravite savet kojeg sam uživo čuo od Brajana Trejsija pre par godina: ni jedna tehnika zaključenja, telefoniranja, komunikacije, ne funkcioniše odmah! Zato naučene tehnike uvežbajte na treninzima, ne propuštajte kvalitetne potencijalne saradnike tako što ćete tehnike da „uprskate“ isprobavajući ih na terenu...

Treniranje se obavlja u manjim grupama, 5, 10, maksimum 15 ljudi. Može se obavljati i po kućama, toliko ljudi najčešće stane. Nekada čovek pomisli da je to dosadno i suvišno, da može da trenira i u praksi, ali to najčešće nije dobra odluka.

Sledeće stvari preporučujem da se treniraju:
  1. Prezentovanje poslovne mogućnosti – radi se igranje uloga (Roll Play).
  2. Osnovni koraci ili produbljivanje start biznis sastanka.
  3. Zaključenje posla, drugi sastanak (opet Roll Play). 
  4. Otklanjanja prigovora, standardnih.
  5. Telefoniranje, fonparti (Phone Party).


Pošto je ovo samo osnovni priručnik, priložiću još par saveta:
  • Treninzi treba da traju maksimum sat, do dva.
  • Učestalost treninga: sa svakom grupom, najmanje jednom, poželjno dva puta nedeljno.
  • Na treningu uvek jedna iskusna osoba vodi trening, daje sugestije, kritike. Ne mogu učesnici treninga jedno drugog da ispravljaju, kritikuju, da ne kažem da pametuju jedni drugima.
  • Napravite treninge zabavnim, nemojte da to bude obaveza, gnjavaža.
  • Kada ljude učite osnovnim koracima, objasnite im važnost treninga, prodajte im potrebu da budu profesionalci, da njihov uspeh bude potpuno planirana, profesionalno odrađena delatnost, a ne slučajnost koja se ponekome desi! U pitanju je vaš život, vaša porodica, vaši prijatelji koji su na početku bili samo saradnici ili preporuke!
  • Da biste bili trener, morate biti lider na bar trećem nivou liderstva, o čemu će biti reči u kasnijim poglavljima. Biti trener, jeste čast, ali i odgovornost. Ja Vam želim da što pre zaslužite tu funkciju, a dotle, dozvolite da Vas drugi treniraju!


2 коментара: