субота, 31. март 2018.

Korišćenje fejsbuka u mrežnom marketingu

Kao što znate, 22 godine radim mrežni marketing i mogu reći da prvih 20 godina nisam razmišljao mnogo o radu preko interneta. Bio sam uveren da je jedino živa reč pravi način uspostavljanja veze između ljudi u mrežnom marketingu. Zapravo, mislim da sam bio i da sada jesam u pravu, što se toga tiče. Jedino što u tom prethodnom periodu nisam razmišljao o naučnoj fantastici – koju sada imamo – internet, pametne telefone, društvene mreže, video – audio veze na više načina. Postoje neke stvari koje se ne mogu još zameniti i mislim i dalje da za kvalitetnu saradnju treba bar jedan kontakt uživo i mislim da veliki seminari mogu proizvesti donošenje i učvršćivanje odluka kakve ne možemo postići onlajn. 

Zato moram da proširim ediciju knjiga "Glava" sa ovom oblašću i to hitno, jer sada već vidim da u ovom vremenu brzih promena, u najdinamičnijoj oblasti posebno ne smem da čekam i odlažem.

Da biste dobili bolju predstavu o čemu želim da vas učim, napraviću jedan koncept.

Dve osnovne stvari treba da razlikujemo kada govorimo o korišćenju društvenih mreža u mrežnom marketingu: marketing (reklamiranje, privlačenje kupaca) i prospekting (traženje potencijalnih saradnika ili potrošača). Prvi metod je možemo reći pasivan, sejemo i čekamo da nikne nešto, a drugi metod je aktivan, tražimo i proučavamo ljude na društvenim mrežama i pokušavamo da se sprijateljimo sa njima i da im ponudimo posao ili proizvode.

Obradićemo koje stvari se preporučuju a koje se ne preporučuju. Razbićemo najčešće zablude koje očigledno imaju ljudi, koji masovno zatrpavaju društvene mreže neželjenim porukama kojima nerviraju ljude i stvaraju negativnu sliku o našoj profesiji.

Daću vam praktične savete, kako da se pripremite za rad, kako da komunicirate, koliko često, kako da radite selekciju, kako da zaključite posao, kako da automatizujete posle obuku.

Pročitao sam nekoliko knjiga o radu na društvenim mrežama, spojio sam prethodnih 22 godine iskustva i krenuo sam u ličnu kampanju primenjujući ove metode, tako da mogu da vam ponudim najbolje ideje, proverene u našem okruženju. Krajnji rezultat ipak zavisi najviše od vas, od toga koliko ćete biti dosledni, marljivi, učljivi i koliko ćete se zaista iskreno interesovati za ljude i za njihovu dobrobit.

Kao kolerik, naravno da mi pristaje više duh lovca, nego farmera, tako da ću naglasak staviti na aktivno traženje potencijalnih saradnika ili mogu slobodno reći, na aktivno traženje potencijalnih lidera.

Da razjasnimo, za svaki slučaj: ne mislim da je pogrešno raditi na tradicionalan način, uživo, mrežni marketing. Novi način rada je zapravo isti kao i prethodni, samo se može uštedeti vreme, uštedeti na troškovima putovanja i konzumacije jela i pića po restoranima. Potpuno nove dimenzije se otvaraju sa ovim novim sredstvima i alatima, potpuno novi standardi će se postavljati po pitanju brzine razvoja biznisa. Ništa od prethodno stečenih znanja neće biti neupotrebljivo, a nove generacije koje će očigledno ove nove alate potpuno prirodno koristiti će takođe biti prinuđene da razviju svoje veštine komunikacije i odnosa sa ljudima.

Prirodno je da će biti otpora. Strah od nepoznatog, izlazak iz novostečene zone komfora, inertnost, prisutni su kod svih ljudi, pa i kod onih za koje mislimo da su „stari vukovi“ i „lideri“ u mrežnom marketingu. Zato, pored toga što promovišem nove metode kod starih lidera, intenzivno tražim nove ljude, mlade ljude, koji su sa jedne strane visoko motivisani u ovom dinamičnom novom svetu, a sa druge strane, oslobođeni od straha prema novim tehnologijama sa kojima su takoreći odrasli

Ko je spreman da krene samnom na putovanje, dobrodošli i srećno!

1 коментар: